top of page

Aile Dizimi

Nedir?

Aile Dizimi, hem psikolojik hem de enerjetik bir çalışma yöntemidir. Bu çalışma ilk olarak Amerikalı Virginia Satir tarafından keÅŸfedilmiÅŸ, 1980'li yıllarda Bert Hellinger tarafından da dünyaya yayılmıştır.

 

Atalarımızdan bize miras kalan kilitlenmiÅŸ (hastalıklar, baÅŸarısızlıklar, iliÅŸki kuramama, kıtlık inancı gibi) duyguları dönüÅŸtürme yöntemidir. Ä°ÅŸ, aile, saÄŸlık, özel ve toplumsal hayatta karşılaşılan sorunlara neden olan enerji blokajlarını açmak için kullanılır. 

 

AÄ°LE DÄ°ZÄ°MÄ° TERAPÄ°SÄ°

​

Aile yeniden yapılandırması, güncel adı ile Aile Dizimi terapisi, alanındaki öncü çalışmaları ile "Aile Terapisinin Annesi" unvanıyla onurlandırılan Amerikalı yazar, klinik sosyal hizmet uzmanı ve psikoterapist Virginia Satir tarafından bulunmuÅŸtur.
60'lı yılların başından itibaren ailenin bir üyesinde ortaya çıkan bir semptomun aile sistemini dengelemede bir iÅŸlevi olduÄŸunu ve aile sisteminin kendisinin de semptomun sürdürülmesinde bir rolü olduÄŸunu fark etti. Zamanla Satir ve Bert Hellinger bu kavramı geniÅŸleterek Aile Yeniden Ä°nÅŸası adı verilen üç kuÅŸaklı bir model oluÅŸturdular. 

​

TEMEL TEORÄ°

Ruhsal oluÅŸumumuzda birinci derecede yer alan ailemizin kolektif bilinci bizi ÅŸekillendirir. YetiÅŸtirilme biçimimizin yanı sıra atalarımızdan bize miras kalan pek çok özelliÄŸimiz genler yoluyla taşınır; ruhsal, fiziksel ve zihinsel yapımız hem de tüm potansiyellerimiz böyle ÅŸekillenir.

​

Aile gelmiÅŸ geçmiÅŸ tüm fertleriyle yaÅŸayan organik bir bütündür. Fiziksel olarak hayatta olmasalar bile ailenin kolektif bilinci kiÅŸiyi yönlendirir. Aile Dizimi tüm fertlerin aile içinde kendi yerlerini almaları, kendilerinden daha büyük bir bütünün parçası olduklarını deneyimletmeyi amaçlar. 

​

Bert Hellinger, ailenin coÄŸrafi konumu neresi olursa olsun, belirli kuralların ve bir düzenin aileyi yönettiÄŸini bulmuÅŸtur. GeçmiÅŸ nesillerimizde varolan kimi yaÅŸanmışlıklar, ailenin düzeninin bozulmasına ve kiÅŸilerin aidiyet duygusunun zedelenmesine neden olur. YaÅŸayan kiÅŸilerin hayatı, üst jenerasyonlarda gerçekleÅŸen katil veya kurban rolleri, göçler, erken yaÅŸta yetim veya öksüz kalma, kürtajlar, intihar, kavga, kaza, taciz, tecavüz, hak yeme, dışlanma gibi olaylar tarafından etkilenir. Bu olayların yarattığı enerji blokajları çözümlenmedikçe alt nesillere aktarılmaya devam eder. Aile Diziminde de bu enerji tıkanıklıkları ele alınarak ÅŸifalandırılır ve yaÅŸayan kiÅŸilerin yükü azaltılır. 

​

UYGULAMA

Aile Dizimi çalışması en az 7 kiÅŸilik kalabalık bir grupla gerçekleÅŸtirilir. Bu çalışma hem danışan hem de katılımcılara kendi hayatlarıyla ilgili farkındalık imkanı sunar. Çalışma başında danışan, terapistin yönlendirmesiyle katılımcılar arasından ailesini temsil eden kiÅŸileri seçer ve salona konumlandırır. Konumlandırmaya göre terapist aile içi senaryoları yöntem kuralları, bilgi birikimi ve sezgilerine dayanarak yorumlar ve yönlendirir. Danışan dışarıdan kendi ailesini izlerken baÅŸka bir bakış açısından olayları gözlemler. Temsilciler de bu çalışmada aldıkları rollerle kendi hayatlarıyla ilgili farkındalık yaÅŸayıp çözüm ÅŸansı yakalarlar.

 

Hiçbir tanışıklığa gerek olmadan temsilciler rolüne girdikleri kiÅŸinin duygu ve düÅŸüncelerini hissetmeye, hatta fiziksel davranış özelliklerini göstermeye baÅŸlarlar. Daha sonra terapist her temsilciye bahsedilen konuda nasıl hissettiÄŸini sorar, cevaplarına göre ataları temsil eden yeni katılımcılar, sorular ve kurulan dialoglarla blokaj çözülmeye baÅŸlar. Aile Dizimi çalışmasının sonuçları yalnızca danışan kiÅŸi tarafından deÄŸil, çalışma sırasında mevcut olmayan aile bireyleri tarafından da hissedilir. 

​

AÄ°LE DÄ°ZÄ°MÄ° HANGÄ° SORUNLAR Ä°ÇÄ°N UYGULANIR?

​

  • Ebeveynler, kardeÅŸler ve diÄŸerleriyle ailevi veya karmik sorunlar

  • Mevcut veya eski partnerlerle iliÅŸki sorunları

  • Kariyer yönelimi, para sorunları

  • ÖÄŸrenme güçlükleri, alkol, uyuÅŸturucu vb. bağımlılıklar

  • Hastalıklar ve nedenleri, yeme bozuklukları

  • Ä°ç çocuk, öz-deÄŸer, özgüven veya öz-sevgi gibi kiÅŸilik yönlerinin bütünleÅŸtirilmesi

  • Bir aile diziminde ele alınamayacak bir konu neredeyse yoktur.

​

AÄ°LE DÄ°ZÄ°MÄ° KÄ°MLERE UYGULANIR?

​

Aile Dizimi terapisinden faydalanmak isteyen ve deÄŸiÅŸime hazır hisseden herkes için uygundur. Aklı başında ve kendisi için neyin doÄŸru olduÄŸunu ayırt edebilecek durumda, her yetiÅŸkin birey Aile Dizimi yaptırabilir. KiÅŸinin sadece iyileÅŸmek ve bunun için deÄŸiÅŸimler yaÅŸama isteÄŸine, iradesine sahip olması Aile dizimi terapisine katılmak için yeterlidir.
 

AÄ°LE DÄ°ZÄ°MÄ° YAPTIRMAK Ä°ÇÄ°N GEREKLÄ° OLANLAR NELERDÄ°R?

​

Problemlerine köklü çözümler aramak ve bunların gerçek sebepleriyle yüzleÅŸmek, farkında ve deÄŸiÅŸime istekli olmak aile dizimi için gereklidir. Herhangi bir önkoÅŸul ya da birikim ya da tecrübe gerekli deÄŸildir, aile soy bilgileri, bilinen veya detayı tam olarak bilimeyen yas, kayıp, dikkat çeken ata / soy hikayeleri, göç, savaÅŸ, intihar, kavga, yetim, evlatlık, düÅŸük, kürtaj vb ulaşılabilen bilgilerin çalışmaya gelmeden edinilmesi çalışmaya katkı saÄŸlar. 

​

bottom of page